was successfully added to your cart.

Wel of geen gehard glas bij een glazen tafelblad?

By 13 juni 2015 blog No Comments

Als een tafel genoeg ondersteuning geeft worden onze tafelbladen niet gehard. Moet het tafelblad echter een grote ruimte overspannen, dan kiezen we er wel vaak voor het glas te laten harden. Een tafelblad van gehard glas is namelijk veel sterker dan een blad van niet gehard glas.

Wat is gehard glas?

Design salontafel glas

Gehard glas wordt na de bewerking extra verhit. Hierdoor wordt de inwendige drukspanning hoger. Als een hardglazen tafelblad breekt valt deze daardoor in kleine stukjes uit elkaar, en dus niet in scherven. Gehard glas is dus veiliger en sterker dan normaal glas. Gehard glas wordt daarom vaak gebruikt op plaatsen waar de kans op breuk vrij hoog is zoals bij deuren, of in het geval van STAAAL bij tafelbladen voor eettafels of salontafels waarbij weinig ondersteuning wordt geboden door het frame.

Nadelen van gehard glas

Er kleven echter ook nadelen aan gehard glas. Als je iets hard op een gehard glazen blad laat vallen is de kans groter dat hij in kleine stukje breekt. Waar bij normaal glas een deukje of een barst zal ontstaan valt bij gehard glas het hele tafelblad uit elkaar. Ook kan gehard glas niet meer bewerkt worden. Eerst wordt het glas op de juiste maat geslepen en de randen en hoeken afwerkt, daarna wordt de glasplaat gehard. Mocht de maat van de glasplaat niet goed zijn, dan valt daar dus weinig meer aan te doen. Daarnaast is er een esthetische aspect dat meespeelt. Gehard glas wordt verwarmt. Die hitte kun je in het glas terugzien. Misschien heb je wel eens in de achterruit van uw auto gezien dat er een klein kleurverschil in zit als vanaf de zijkant op de ruit kijkt? Dat kleurverschil komt door de verhitting. Vooral bij dikkere tafelbladen (vanaf 1,5 centimeter) is de kans hierop vrij groot. Bij een wat ruigere tafel hoeft dit niet heel storend te zijn, maar het is wel belangrijk om te weten dat dit risico er in zit. Dan kom ik bij het laatste nadeel van gehard glas. Zoals eerder gezegd moet het extra bewerkt worden, en daardoor is het duurder. Reken er op dat een tafelblad van gehard glas twee keer zo duur is dan een standaard glazen tafelblad.

Producten met glazen tafelbladen:

Design salontafel glas

Design bijzettafel glas

Meer artikelen over onze glazen tafelbladen:

Afwerking glazen tafelbladen

Wel of geen gehard glas?

Een dunner of dikker glazen tafelblad?

Groen of helder glas als tafelblad?

Andere artikelen over tafelbladen:

Bamboe tafelbladen

Massief eiken tafelblad