was successfully added to your cart.

RVS meubels? Alles over Roest Vast Stalen meubels

By 13 juni 2015 blog No Comments

Wat is RVS?RVS salontafel

RVS staat voor roestvast staal. RVS is een legering (een mengsel) van gewoon staal en wat edelere metalen zoals chroom en nikkel.   RVS is een betrekkelijk nieuw materiaal, het werd pas in 1912 ontdekt.

 

Het lassen van RVS

Het lasproces wat STAAAL gebruikt bij het vervaardigen van RVS meubels is TIG-lassen. Dit is een heel fijn en nauwkeuriger te controleren lasproces. De te verbinden delen worden tegen elkaar geklemd en samen gesmolten. Hieraan kun je handmatig extra RVS toevoegen doormiddel van een RVS lasdraad. TIG-lassen is een heel nauwkeurig lasproces en geeft hele mooie fijne lassen.

 

Het afwerken van een RVS meubel

Als een las in het zicht ligt wordt het materiaal geslepen totdat de hele las niet meer te zien is. Dit is bij RVS een zeer nauwkeurig werkje. Omdat RVS meubels niet meer gespoten wordt moet dit in een keer goed gaan. Je hebt geen kans om het opnieuw te doen of een foutje te verbergen. Bij goedkopere RVS meubels zal je dan ook vaak zien dat RVS niet rondom wordt afgelast, maar dat het RVS alleen tegen elkaar aanzit en op een niet zichtbare plek wordt gelast. Dit is minder sterk en minder mooi dan de methode die we bij onze design meubels gebruiken.

 

Geborstelde RVS meubels

Zoals eerder gezegd worden RVS meubels niet gespoten. De enige behandeling die onze RVS design meubels krijgen is dat ze worden geborsteld. Borstelen geeft het RVS een hele fijne structuur. Het meubel heeft hierna een zachte doffe uitstaling waar RVS om bekend staat.

 

RVS meubel onderhouden

RVS meubels roesten niet en daarom zijn ze praktisch onderhoudsvrij. Het enige dat je af en toe kan doen is het meubel even oppoetsen. RVS heeft namelijk wel de eigenschap dat er makkelijk vlekken op komen. Gebruik hiervoor een doek die niet pluist (bijvoorbeeld een oude theedoek van katoen) en maak deze doek een beetje vet. Hier kan je bijvoorbeeld zonnebloemolie voor gebruiken. Je zult zien dat vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Pas op dat je niet teveel olie gebruikt anders kan het meubel weer vlekken op je kleding maken en dat wil je ook niet. Er zijn ook professionele RVS-reinigers op de markt. Die zijn bij iedere bouwmarkt te verkrijgen.

RVS salontafel

Roestvast staal of roestvrij staal?

Sommige mensen vertalen RVS ook wel met roestvrij staal. Dat is echter niet de juiste benaming omdat in bepaalde omstandigheden het materiaal wel kan oxideren (bijvoorbeeld in een zwembad [door chemicalien in het water] of aan de kust [door het zeezout]) In dergelijke omstandigheden worden ook andere RVS soorten toegepast.

 

RVS meubels van STAAAL:

STAAAL heeft diverse RVS meubels in haar collectie. Onder ander een RVS salontafel en een RVS wijnrek. Daarnaast kunnen wij RVS meubels voor u op maat maken.