was successfully added to your cart.

Massief eiken tafelblad

By 13 juni 2015 blog No Comments

Regelmatig krijgen wij aanvragen voor op maat gemaakte meubels met een massief eiken tafelblad. Een prachtige combinatie met een zwaar metalen frame. Tijd om hier eens aandacht aan te besteden op ons blog.

 

Verschil tussen Amerikaans en Europees eiken

Belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten eiken zijn. Ten eerste heb je Europees eiken en Amerikaans eiken. Beide soorten zijn uitstekend te gebruiken als tafelblad. Eikenhout komt uiteraard van de eikenboom. Dit is een loofboom die langzaam groeit en valt daarom onder de noemer ´hardhout´. Doordat de eik langzaam groeit en de ruimte in Europa beperkt is is Europees eiken vrij schaars. Hierdoor is Europees eiken een stuk duurder dan de Amerikaanse variant. Er zit ook een duidelijk verschil in de verschillende houtsoorten. Van Europees eiken bestaat een variant. Amerikaans eiken wordt onderscheidt gemaakt tussen rood en wit (of grijs) eiken. De Europese variant lijkt het meest op wit Amerikaans eiken. Europees eiken komt voornamelijk uit Frankrijk. Van Amerikaans eiken kunnen vaak langere gelijkmatigere planken gemaakt worden omdat de Amerikaanse bomen vaak langer, rechter en breder zijn dan de Europese variant.

Bekijk hieronder een massief eiken tafelblad dat we aan een klant hebben geleverd. Je ziet dat het tafelblad perfect egaal is. Een geweldige tafel. Lees hier hoe u uw eettafel op maat kunt laten maken.

Massief eiken tafelblad

 

Rood of wit Amerikaans eiken tafelbladen

Er zijn twee soorten Amerikaans eiken wit en rood. Wit eiken is harder dan rood eiken doordat de vatenstructuur minder wijd is. Ook de groeiringen van wit eiken zijn minder groot dan die van rood eiken. Hierdoor heeft wit Amerikaans eiken ook een fijnere structuur. Het beste hout groeit ook in een stabiel klimaat. Hierdoor zijn de jaarringen heel mooi gelijkmatig en krijg je een heel net en sterk stuk hout. Rood eiken is niet geschikt voor buitengebruik omdat het door de structuur niet zo goed tegen het weer kan. Wit Amerikaans eiken is juist uitermate geschikt om buiten te gebruiken. Uiteraard is het wel aan te raden om het eiken dat goed te behandelen. Bij STAAAL gebruiken we eigenlijk altijd wit Amerikaans eiken. Rood eiken komt al snel zwaar over en heeft een klassieke uitstraling, terwijl wit eiken juist heel modern is en heel goed bij onze strakke metalen meubels past. Amerikaans eiken is ook minder schaars en past daarom ook beter bij onze doelstelling om zo duurzame mogelijk te produceren.

 

Hoe worden massief eiken tafelbladen gemaakt?

Een massief tafelblad van een meter breed bestaat altijd uit meerdere stukken verlijmd massief eiken. De stroken worden verlijmd en daarna afgeschaafd tot de juiste dikte. Hoe dikker het blad, hoe bredere stroken gebruikt kunnen worden. Als het blad dunner wordt worden eiken de stroken ook smaller. Dit omdat het anders niet mogelijk is om het blad volledig strak te houden. Bij mindere kwaliteit tafels heeft u misschien wel eens gezien dat het blad golft, dat is niet de kwaliteit die u bij STAAAL kan verwachten.

 

Eiken tafelblad behandelen

Er zijn verschillende manier om een eiken tafelblad te bewerken. Geheel afhankelijk van wat uw stijl is. De belangrijkste methoden zijn:

 

  • Meubelolie. Je behandelt het blad met meubelolie. Persoonlijk vind ik dit een erg elegante methode omdat de nerven van het eiken nog beter uitkomen. Je kan kiezen voor een neutrale of een donkere olie om het massief eiken tafelblad mee te bewerken. Een onbewerkt blad moet je minimaal drie keer behandelen. Belangrijk is om het blad rondom in de olie te zetten (dus niet alleen de bovenkant). Eens in de zoveel tijd moet je de behandeling herhalen. Zorg ervoor dat je een doek gebruikt die niet pluist, bijvoorbeeld een oude theedoek.


  • In de was zetten. Hetzelfde verhaal als hierboven. Eerst een aantal keer op het tafelblad aanbrengen en regelmatig herhalen. Meubelwas is iets klassieker, maar ruikt wel heel lekker. Er zijn veel verschillende soorten meubelwas beschikbaar.


  • Lakken – een tamelijk definitieve oplossing. Het blad wordt hier wel heel duurzaam van. Gewoon met een kwast op het tafelblad opbrengen. Een heel eenvoudig klusje. Uiteraard wel eerst het blad goed stofvrij maken. Je kan voor een neutrale of voor een meer authentieke (donkere) lak kiezen.


  • Whitewash – Er zijn diverse middelen op de markt om een massief eiken tafelblad een whitewash te geven. Het idee is dat de witte substantie (meestal kalk) tussen de naden van het eiken blad gaat zitten waardoor het eiken een witte glans krijgt. Op de strakke wit Amerikaans eiken bladen in combinatie met een strak metalen frame kan dit heel gaaf zijn. Middelen die beschikbaar zijn zijn bijvoorbeeld whitewash olie en whitewash was. Bij goedkope (sloophouten) whitewash meubels wordt ook wel betonwater gebruikt. Persoonlijk ben ik hier minder fan van.


Hieronder een wit massief eiken tafelblad zonder afgewerkte randen. Behandel je dit tafelblad met olie, wax of lak zal hij iets donkerder worden. Behandel je hem met een whitewash-product wordt hij nog iets lichter.

Massief eiken tafelblad zonder afwerking

 

Wat is het beste eikenhout voor een massief tafelblad?

Zoals ik hierboven al aangaf gebruiken wij eigenlijk alleen wit Amerikaans eiken voor onze tafelbladen. Houtliefhebbers hebben het liefst dat een massief tafelblad zo egaal mogelijk is. Dus zo min mogelijk knoesten en al helemaal geen gaten. Dit zijn dan ook de duurste bladen om te leveren. Over smaak valt niet te twisten. Gebruikt eiken met veel knoesten en gaten is ook erg populair en kan vaak –vooral in combinatie met een ruig metalen tafelframe- heel erg mooi zijn. STAAAL bestelt haar houten bladen, daarom is het mogelijk om ieder type eiken te leveren die u wenst.

 

Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden over massieve eiken tafelbladen. Als je iets hebt toe te voegen of nog een extra vraag hebt laat dan vooral je reactie achter!

 

Meer artikelen over onze tafelbladen:

– Afwerking glazen tafelbladen

– Wel of geen gehard glas?

– Een dunner of dikker glazen tafelblad?

– Groen of helder glas als tafelblad?

 

Andere artikelen over tafelbladen:

– Bamboe tafelbladen